torsdag 2 september 2010

Olivträden?
Sommaren är nu slut (!?) och jag tänkte jag skulle göra några höstplanteringar i helgen, kom då att tänka på det lilla olivträdet som står på bänken på vår framsida. Jag har hört olika bud om hur man ska övervintra dem? Har ni några tips? :)


7 kommentarer:

Mitt vita hus sa...

Ghaaa jag vet iten heller..måste efterlkysa ett svar på min blogg med tror jag:)

Kram på dig <3

VI OCH VÅRT HUS sa...

Åh, jag frågade detsamma på min blogg härom dagen och fick exakt noll svar. Hoppas du har bättre lycka så jag kan tjuvkika och få ett tips eller två;-). Kram Hanna

MalDa Design sa...

Hej Anna! Jag övervintrade tre olivträd i garaget förra året, där har vi det ca 7-10 grader på vintern, de sägs att de behöver mycket ljus på vintern, men mina fick inte jättemycket ljus, bara från ett fönster. De klarade sig galant, ett fåtal blad tappade de, men har sedan växt & frodats hela sommaren! Mamma däremot hade sitt för varmt o det tappa alla bladen =)Kom ihåg att vattna sparsamt också! Lycka till!

Annsi sa...

Jag försökte läsa lite om det för någon dag sedan och kom fram till att de ska stå svalt och ljust. Jag lämnar alla mina sådan växter till pojkvännens mormor. Så mitt problem är löst:D Annars kan det ju vara lite svårt att hitta ett sådant ställe.

Kram Annsi

ps. gillar din blogg!!! ds

Anonym sa...

sedan till hösten-vintern så låter man trädet stå ute tills dom första frostnätterna har kommit sedan tar man in den och övervintrar den i en temp på 0c +10c ,, är det över +10c behövs extra belysning . ljuset på vintern här är noll för en oliv . man vattnar enklast efter temp är det +10c ska den vattnas 10gånger under vintern . sedan tar man ut den i skuggan på våren när det är runt +5c ,blir det frost tas den in igen . i feb-maj kan man plantera om den i en lätt jord som gärna får innehålla leca,grus och kalk . sedan när den vant sig vid solen så ställer man den soligt och varmt och har den ute hela sommaren ,man låter den torka upp innan man vattnar igen . från maj till juli kan man ge den näring en gång i veckan ( mina trivs bra med blåkorn ) Den här informationen hitta jag på en trädgårds sida.
kram mammma

Fia-Lutta sa...

Jo jag har inte haft några alternativ än att ställa i olivträdet i lägenheten under vintern. Första året tappade den alla blad och jag trodde den dött, men till våren när den fick komma ut igen så sköt den nya skott.

Nästa vinter fick den mer vatten och tappade bara några blad och fick nya skott till sommaren. Så överlever gör den nog alltid men ack den är inte en fin boll längre, ser inte riktigt klok ut faktisk, men jag tänker kämpa vidare (kanske är läge att plantera om den som jag läste här ovan...)
Lycka till!

i sa...

Många bra tips då jag också funderar över samma sak!

Undrar, nu när jag ändå plitar dit en liten kommentar, vad typsnittet heter som du använt i texten "Hur övervintrar....."? Så himla fint tycker jag!